torstai 24. lokakuuta 2013

Olut Expo 2013

Noniin päivitellää lisää kun menin lupaamaan.
19.10. käytiin Olut Expossa Vanhassa satamassa. Tilaisuus oli mielenkiintoinen uutuus "olut festari" rintamalla. Mielenkiintoisena lisänä oli tapahtumassa pidetyt luennot.
Erityisesti pidin Brewdog panimon luennosta, jossa he kertoivat vuonna 2007 perustetun panimon vaiheista ja tempauksista vuosien aikana. Esitys oli erinomainen ja mukaansa tempaava. Mielenkiintoinen tarina oli heidän End of History -oluen valmistuksesta. Alussa tuotetta oli 2000L ja kunnes olut oli valmis pullotettavaksi, niihin hassuihin maatieraadoilla vuorattuihin pulloihin, oli nestettä vähentynyt niin paljon että vain 12 pulloa saatiin aikaiseksi. Siinä on hukka kohdillaan tuotannossa. Ihme jos tuo pullo maksoi noin 800£ (ovat kaikki myyty jo, ylläri).

Suodatetun ja suodattamattoman oluen erot luento oli aika jännä. Pilsner Urquell edustaja oli tuonut muutamia 25L "markkinointi" tynnyreitä heidän suodattamatonta ja pastöroimatonta olutta. Ensin luennolla pidettiin lyhyt esitys panimosta ja mitä yleisö oli mieltä heidän oluestaan ja sen jälkeen 45min laskettiin olutta yhdestä avatusta tynnyristä. Jokainen halukas sai käydä laskemassa itselleen tuopillisen tätä iltapäivälehtien lööppeihinkin päätynyttä olutta. Olut oli sen verran tuoretta että tynnyröinnistä oli kulunut 4 päivää kun se oli jo tarjoilussa Helsingissä. Lentorahdilla olivat sen kiidättäneet. Maku tuotteessa oli erinomainen paljon pehmeämpi ja pidempi jälkimaku kuin pullotetussa. Vähän real ale -mainen maku. Samassa esityksessä kävi myös ilmi että panimo ei tee kuin yhtä lientä ja siitä tehdään kaikki olut Pilsner Urquell. Kun kysyin eivätkö he kyllästy tekemään samaa tuotetta vuodesta toiseen, niin vastaus oli että ei. Mielenkiinto pysyy siinä että tuote on tasalaatuista vuodesta toiseen. On siinäkin homma vuodesta 1842 vääntää samaa olutta pulloon. No ei olisi minua varten. Tosin heillä kotimarkkinat ovat hyvin konservatiiviset ja näillä "uuden aallon" panimoilla jotka tekevät erikoisia oluita on kuulemma vaikeaa saada markkinaosuuksia.

Esitysten välissä ehdittiin nykäistä myös Brewdog panimon panimomestaria Stewart Bowmania joka oli todella asiallinen skotti heppu (mahtava aksentti). Turistiin heidän panimolaitteistaan ja oluen teko filosofiasta. Suosittelen jututtamaan heppua jos vain tilaisuus jossain tarjoutuu.

Viimeinen kuunneltu luento oli Ruosniemen panimolta jossa he kertoivat oman alkutarinansa. Oli mielenkiintoista kuunnella näiden uusien pienpanimoiden tarinoita ja ajatuksia. Heillä oli mielestäni hyvin realistinen lähestyminen hommaan. "Pelataan niillä säännöillä mitä annetaan". Alkoholipolitiikasta kysyttäessä totesivat että, koska he eivät myy pulloja vaan ainoastaan kegejä baareihin, niin STM esitysten vaikutukset eivät juuri koske heitä, mikä on sinänsä mielenkiintoinen pointti. Toisaalta olisi se kiva kotonakin juoda kunnon olutta eikä keltaista vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti