tiistai 22. lokakuuta 2013

Nr001 Eka Ipa maisteluun


Dodiin nyt on saatu sitten ensimmäinen "all-grain" olut lasiin asti (kaksi viikkoa sitten, kuva otettu 7.10.), jolloin tankki oli ollut takana näkyvässä jääkaapissa viilenemässä noin 1½ viikkoa. Jälkikäyminen on siis tapahtunut säiliössä rauhassa ja pitkään noin 10 viikkoa. Laitteisto toimii erinomaisesti. Brewcatiltä hankitut hanalaitteet ovat olleet mielestäni erittäin hyvät. Käyttö sekä puhdistus ovat onnistuneet mielestäni oikein hyvin ilman ongelmia.  Isoin käytännön ongelma liittyy tuohon jääkaappiin. Kegin ollessa jääkaapissa, se ei ihan ota kattoon kiinni. Mutta ajatus, että voisi pitää hanaa kiinni, ei ole mahdollinen. Joten aina kun haluaa olutta pitää kegi ensin ottaa ulos ja kytkeä pelit ja vehkeet kiinni. Sitten juoma session lopuksi taas irrottaa kaikki ja nostaa kegi takaisin kylmään. Tosi näppärää (not).
Lasiin kaadettaessa olut muodosti tosi tukevan vaahdon lasiin, joka tosin laski koska hiilihapotus on vielä vähän hakusessa. Väri on tuollainen kuparinen ja samea, mitään suodatuksia tälle ei ole tehty. Hiiva tuntuu jämähtäneen pohjaan mukavasti kun ei sitä lasissa havaittu. Tuoksu on hedelmäinen. Maussa on hivenen mangoa, jonka uskon tulleen tuohon käymisvaiheessa. Käyminen kun tapahtui huoneenlämmössä. Pitkä käymisaika on vähentänyt sokerit erittäin hyvin ja mielestäni maku hedelmäisyydestään huolimatta on sopivan kuiva. Tämän jälkeen kyllä uskaltaa tehdä toisenkin satsin tässä tulevaisuudessa.
Huoneistoon iskee tammikuussa putkiremontti, jonka aikana tuo vanha jääkaappi saa lähteä autuaammille maille ja tilalle hankitaan täyskorkea kaappi johon saataisiin olutta käymäänkin viileissä lämpötiloissa. Tekisi mieli tehdä pari olutta ilman tuota 22C tuomaa hedelmän makua. Tosin pitää varmaan testailla noita hiivojakin. Niilläkin jo saanee paljon vaihtelua varmasti aikaan. Toisena tavoitteena on saada tilaa kegille niin että hanan voi jättää kiinni tai sit porataan oveen reikä ja asennetaan hana siihen (se parempi ratkaisu).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti