torstai 18. heinäkuuta 2013

Nr001 Eka Ipa

Vihdoinkin saatiin hilut kasaan ja eka satsi valmistukseen. Välipohjan verkkoa työstettiin pulttileikkurilla ja kärkipihdeillä noin kaksi tuntia. Tämän jälkeen saatiin kattila valmiiksi mäskäämiseen.
Tavoitteena valmistaa ensimmäisekki täysmallasolueksi English Pale Ale.

Vierteen valmistus aloitettiin keskiviikkona 17.7. klo 20:00.  Maltaat ja humalat olivat jo mitaatuna valmiiksi. Mallasta tuli noin 6,5kg
Maltaat:
Pale Ale 5600g 85 %
Crystal 100 403g 6 %
Vehnä 308g 5 %
Cara plus 10 245g 4 %
Maltaita kattilaan siirrettäessä todettiin että isompi mallasäkki menee hankintalistalle. Seuraava satsi saanee olla ainakin tuplat nyt ensimmäisestä yrityksestä. Toisaalta parempi varmaan aloitella vähän pienemmillä erillä, ettei kavereille tarjottavaa tulis ihan niin paljoa ;)

Humalat:
Challenger 6,5% 44g 60min (pelletti)
Fuggels 5% 44g 10min (pelletti)
EK Goldings 6,5% 61g 0min (käpy), siirretty käymisastiaan

Hiiva: Danstar Nottingham
Hiiva nesteytetty 800ml vettä

Nestettä alussa 27L
Brew Matella kun laskin niin IBU:t olis hiukan matalahkot, mut uskon tuon olevan silti oivaa tavaraa. Järjestelmän hyötysuhteeksi saatiin 89%, joka lienee kait ihan kohtuullinen.


Nestettä haihui keitoissa noin 10L. Käymisastiaan saatiin 18,6L 1.066 vierrettä. Nestettä lisätty tuo 800ml hiivojen kanssa. Käymässä on nyt 19L, joka porisee jo iloisesti.

5 kommenttia:

  1. 800ml vettä hiivapussukalle ???

    Eikös pitäisi olla 10x hiivan paino 11g...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeen mukaan 1dl, mut en silloin huomannut tuota tarkistaa. Tuskimpa tuolla mitään suurempa vahinkoa saa aikaan (toivottavasti). Nesteytys kesti myös kauemmin kuin ohjeen 15min (noin 3h). Ihan hyvin se lähti käyntiin ja käy vieläkin.

      Poista
  2. Missä lämpötilassa olut on käymässä? Itselläni on ollut ongelmia käymisprosessin lämpötilojen kanssa, koska tällä hetkellä minulla ei ole mahdollisuutta kellariin tai vastaavaan viileempään tilaan. Samoilla lämpötila-alueilla toimivilla hiivalla olen saanut huoneenlämmössä käyneeseen olueeseen liikaa makeutta tuovia estereitä. Tämä tietääkseni johtuu siitä, että käymisprosessi nostaa lämpötilaa käymisprosessin alkuvaiheilla.

    Mäskäsitkö yhdessä lämpötilassa? Missä suhteessa vettä ja mallasta?

    Hyvä blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoneen lämmössä myös itsellä noi on käymässä. Samoja ongelmia että tulee liikaa hedelmää ja makeutta olueeseen.

      Jutun olut mäskättiin tunti 67-68C lämmössä. Kattila piti lämmöt mukavasti. Yksi kehitys idea olis tehdä kylkeen reikä josta vierre kierrätettäisiin takaisin maltaiden päälle. Sitten voisi pitää tuon kannen kiinni mäskäyksen ajan. En oo vaan ihan varma että onko se suositeltavaa. Käsittääkseni keitossa ainakin haihtuu ei haluttujaa aineita pois.

      Poista
  3. Kummastelin hieman tuota korkeaa hyötysuhdetta ja laskeskelin itse niin nuo ilmoitetut mallasmäärät ja lopulliset litra/OG lukemat vastaisivat n. 65% hyötysuhdetta joka on aika tyypillinen BIAB metodilla. Itse olen hieman vajaaseen 70% päässyt alkeellisilla BIAB värkeillä ja yleensä se pyörii siinä 50 - 65% välissä.

    Kovasti huvittaisi hommata erillinen mäskäysastia jolla voisi vierretä kierrättää ja huudella kunnolla mutta perhana vie kun suomessa kukaan ei valmiita ratkaisuja myy ja kattilatkin ovat ihan törkeissä hinnoissa.

    VastaaPoista