maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kattilan rakentelua Tampereella

Noniin viime lauantaina aloitettiin kattilan rakennus kuten oli suunniteltu. Tosin sitä jatkettiin vielä sunnuntainakin toisen työpäivän verran, kun ei se ollutkaan niin suoraviivainen toteutus.

Ensimmäisinä hommina valittiin sopiva kotelo ja sommiteltiin siihen sopivia reikiä. Lämmönohjain PID kuvassa oikeanpuoleinen musta boxi sopi tämän kotelon kylkeen oikein mukavasti. Kuva on kotelon kannesta.

Kattilan pohjalle tehtii kaksi uutta reikää. Yksi kattilan tyhjentämistä ja vierteen kierrättystä varten. Toinen lämpöanturin asennukselle. Alapuolelta reiät tehtiin Boschin reikäsahalla. Tällä saatiin myös eriste nätisti poistettua, vähän ruuvimeisselillä avustettuna.

Kuva kattilan sisäpuolelta. Suurempi reikä on vesiputkea varten ja pienempi lämpöanturille. Reiät tehtiin sisäpuolelle poraamalla kartioterällä oikean kokoiset reiät.
Kuvassa lämpöanturi on asennettu paikalle. Pultista lyhennettiin kanta puoleen ja kierteen keskelle tehtiin reikä. Uuteen reikään tehtiin M6 kierteet lämpöanturin kiinnittämistä varten.
Nyt on saatu asennettua sähköjohto vastukselle ja suojamaajohto on kiinnitetty peltiruuvilla vastuksen napojen väliin. Sähköjohtoon on nippusiteillä kiinnitettu lämpöanturin johto ja molemmat kiertävät kupariputken. Johtojen kierrättämiseen päädyttiin koska kuuman kupariputken ei uskottu olevan hyväksi johdoille. Kupariputkelle ja sähköille tehtiin läpiviennit helmapeltiin jotta kattilan korkeus kasvaisi mahdollisimman vähän.

Kattilan kylkeen on asennettu ohjauselektroniikan laatikko. Laatikon sisällä on 12v muuntaja pumpulle, PID, SSR ja kasa johdotusta. Tässä vaiheessa mietityttää tuo releen lämpeneminen kun se on suoraan muovilaatikon kylkeen asennettu. Mahtaako tuo sulaa siinä, tai siis se kotelo. No käryn jälkeen vaihdetaan rasia jos tulee tarpeen. Pumppu on asennettu koteloon yhdellä ruuvilla, kun tuo kupariputki jo yksinään piti sen paikallaan. Tällä varmistuttiin siitä että koko paketti pysyy kasassa.
Veden pitävyyttä kun testattiin, niin huomattiin että tuo vesi putki vuotaa kattilan pohjaliitoksesta ja tuosta 90 kulman ja pumpun liitoksesta. Muuten vesi kiersi hyvin kattilasta pumpulle ja letkua pitkin kattilan päältä takaisin. Tuon pumpun liitoksen saa helposti korjattua teflonteipillä. Kattilan pohja on sitten jo hankalampi virittää. Myöskin releen ja PID:n yhteistoiminta herätti kysymyksiä. Testauksessa vaikutti siltä että se ei kytkenyt vastusta päälle vaikka lämpöjä säädeltiinkin. Syy saattanee olla myös PID:n ohjelmoinnissa. Sitä selvitellään myös.

Lopputuloksena kattilan ulkoinen olemus ei paljon muuttunut, mutta iso harppaus lähemmäs valmistumista päästiin eteenpäin. Kattila jäi Tampereelle isän verstaalle viikonlopun päätteeksi. Isäni lupaili katsoa näitä yllä listaamiani ongelmia. Myöskin olutvelka kasvoi kun pitää avustajat halusivat vaivan palkan nesteenä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti