sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Muntons Gold - India Pale Ale

Jeps ei sit riittänyt kärsivällisyys odotella rakennusprojektin etenemistä. Pakko oli päästä panemaan välissä.

Viime viikon keskiviikkona tuli Laposta tilattua Muntonsin Gold sarjan Indian Pale Ale uute-pakkaus ja 1kg spraymallasta. Paketti saapuikin sitten perjantaina ja viikonlopun oluenpano(päivä) olisi mahdollinen. Lauantai aamuna 6.4., kun pikkuneiti saatiin päiväunille, niin päästiin kunnolla hommiin. Valmisteluja oli jo tehty sitä ennenkin, mutta jotenkin se työrauha on parempi kun ei alle vuoden ikäinen panimomestarin alku ole säätämässä jaloissa.

Tuli testattua myös ensimmäistä kertaa Five Starin PBW pesuainetta ja oli kyllä mahtavaa tavaraa. Käymisastiasta lähti kaikki moska kevyellä pyyhkäisyllä. Ensi kerralla pitää vaan muistaa säästää se valmis puhdistusaine jälkipesuihin myös.

No uutepurkit kattilaan lämpenemään. Kannen avattua tuo pehmennyt uute sitten kaadettiin desinfioituun käymisastiaan. Tässä vaiheessa tuo hiivastartteri on ollut jo pullossa parisen tuntia valmistumassa. Uutteiden perään sitten 3,5L kiehuvaa vettä ja määrätietoista sekoittamista.

Tässä loistavana työkaluna toimi Kasvihuoneilmiöstä joskus hankittu armeijan 1L kauha kaatonokalla. Ehdottomasti suositelen sitä muillekin, jos sattuu tulemaan jostain vastaan. Samalta keikalta jäi myös suuri jauhokauha, mutta kerron siitä lisää sitten kun pääsee tosi hommiin sen kanssa.
 
Mukavasti saa ilmaa mukaan kun kaatelee vähän korkeammalta noi ohjeen mukaiset 16,5L kylmää vettä käymisastiaan. Tähän asti homma on mennyt ihan ok. Ei suurempia mutkia matkassa. Ohjeessa annettiin vaihtoehtona tehdä "upseeri vahvuista" olutta lisäämällä 1kg sokeria mukaan, jolla voltit olisi saatu nostettua 6% tuntumaan. Tähän oli ajateltu käyttää toi 1kg spraymallasta.



Tässä tulee sitten ensimmäiset 2 litraa ylimääräistä käymisastiaan kun spraymaltaat lisättiin.



Toiset 1,6 litraa tuli siitä, kun hiiva startteri kaadettiin myös käymisastiaan. Tässä vaiheessa 20L vettä + 3kg uutetta, sekä nämä ekstra nesteet olivat nostaneet tilavuuden noin 26L tietämille. Käymisastian kapasiteetti on kyllä tarkkaan käytetty tässä satsissa. Eipähän tarvitse vajaata poikaa odotella valmiiksi.
Kun mitattiin vierteen tiheys niin mittari asettui tuohon 1.046. Tästä kun Brew Matella tarkistelin niin 1.012 lopputiheydellä pitäisi alkoholia olla noin 4,5%, joka on varmaan ihan sopiva. Ei tarvi jännätä että nousis turhan paljon hattuun noin kohtuudella nautittuna :)

Käymislämpötila näyttää olevan 22 astetta tuossa makuuhuoneen nurkassa. Tämä on sopivan rauhallinen paikka asunnossa, missä saa poika olla rauhassa pienten panimomestareiden puuhastellessa muualla. Työhuone olisi ollut turvallisin, mutta siellä ei tahdo lämmöt pysyä alle 25 asteen, tuon huoneen ollessa auringon puolella asuntoa.
Hiivaus tuntuu myös onnistuneen, vaikka tulinkin käyttäneeksi paketin oman hiivan. Vesilukosta kuohuu kaikki neste ulos, kun toi pönttö käy aika kovalla voimalla. Ainakaan noi paketin hiivat eivät olleet kuolleita.

No nyt voidaan jäädä sit odottelemaan loppuviikkoa, jolloin ajattelin siirtää tuon oluen secondaryyn käymään rauhassa. Vielä on mietinnässä pitäisikö tuota kuivahumaloida, kun nestettä on vähän enemmän kuin ohjeessa oli mainittu. Onhan tässä aikaa arvuutella sitäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti